Sistemul de Garanție-Returnare
Timp de citire : 0 min
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de mediu din România, unic la nivel naţional, care va deveni funcțional din 30 noiembrie 2023 participarea fiind obligatorie pentru toți comercianții și producătorii de băuturi din România.
SGR - PE SCURT
SGR ȘI MAGAZINELE DE PROXIMITATE
SGR și horeca
sgr și metro
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Înregistrarea se face online, accesând acest www.portal.returosgr.ro
Mai multe informații despre procesul de înregistrare: www.returosgr.ro
Mai multe informații despre procesul de înregistrare: www.returosgr.ro
Ambalajele care vor beneficia de garanția SGR sunt ambalajele nereutilizabile din plastic, sticlă sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, care sunt utilizate pentru a comercializa apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase și care sunt marcate cu simbolul SGR.
În acest moment, valoarea garanției pentru ambalajele SGR este de 0.50 RON.
Garanția aferentă ambalajelor SGR se poate returna către consumatorul final sub formă de cash, voucher sau prin transfer bancar.
Ambalajul are aplicat marcajul care indică apartenența la SGR (cod de bare lizibil și logo SGR).
Ambalajul trebuie să fie returnat întreg.
Ambalajul nu trebuie să fie deformat sau degradat.
Ambalajul trebuie să fie golit de conținut.
Ambalajul trebuie să fie returnat întreg.
Ambalajul nu trebuie să fie deformat sau degradat.
Ambalajul trebuie să fie golit de conținut.
În punctele de returnare organizate de magazinele care comercializează băuturi ambalate conform SGR.
Un punct de returnare reprezintă un spațiu dedicat, organizat și gestionat de unul sau mai mulți comercianți în care sunt returnate ambalajele SGR de către consumatorii finali în vederea restituirii garanției.
Doar comercianții de tip HoReCa sau cei care pun în vânzare produse exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor nu sunt obligați legal să organizeze puncte de returnare.
Comercianții din industria HoReCa nu trebuie să organizeze un punct de returnare, dar au obligația să perceapă de la consumatorii finali garanția pentru produsele în ambalaje SGR, consumate în afara structurii de vânzare.
Comercianții pot opta pentru un punct de returnare manual sau unul automat, prin utilizarea unui RVM (Reverse Vending Machine).
Ambalajele SGR trebuie să fie ridicare doar de către administratorul SGR, iar frecvența de ridicare va fi stabilită alături de comerciant, în funcție de volumele de ambalaje adunate în cadrul structurii de returnare.
Produsele aflate în stocul producătorilor sau comercianților la data de 30 noiembrie 2023, pot fi comercializate până la data de 31 iunie 2024. După această dată, ambalajele neinscripționate SGR nu vor mai putea fi comercializate, fiind interzise prin lege.
Dacă societatea comercială nu a fost radiată din Registrul Comerțului și este autorizată să întreprindă activități de comercializare atunci trebuie înregistrată în sistemul SGR.
În momentul în care un comerciant se retrage din activitatea de comercializare a băuturilor care fac obiectul SGR, atunci acesta se poate retrage din SGR conform contractului ce urmează să fie încheiat cu administratorul SGR.
Dacă societatea respectivă are autorizația de comercializarea de băuturi care fac obiectul SGR, aceasta trebuie înregistrată indiferent dacă se desfășoară activitatea sau nu.
Da, este necesară înscrierea în platforma SGR chiar și în cazul în care comerciantul are intenția de a înceta activitatea societății comerciale.