Cauți cele mai bune vinuri pentru afacerea ta? La METRO găsești unele dintre cele mai bogate sortimente de vin de pe piața românească. Vino la cel mai apropiat magazin METRO și descoperă o selecție de peste 350 de articole, intr-o larga varietate de soiuri, calitate si nivel de pret.
Consultantul nostru în alegerea vinurilor, profeson universitar dr. Dan Boboc
Domnul dr. univ. Dan Boboc știe povestea fiecărui vin. Profesor la Facultatea de Economie Agroalimentara și a Mediului din cadrul ASE, doctor în științe agronomice, Dan Boboc este Președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România. În aceasta calitate, s-a aflat în juriul a numeroase concursuri internaționale și e considerat unul dintre cei mai mari specialiști în vinuri din țară și din Europa.
Pasiunea lui Dan Boboc pentru vinuri și-a găsit locul perfect la METRO, dânsul fiind implicat activ în selecția tuturor vinurilor din sortimentul fiecărui magazin.
Vinuri naționale
Sarba
Soi de vin alb autohton, realizat numai în Vrancea, pe dealul cu același nume. Culoare ușor gălbuie datorată ușoarei fermentări pe pielița pentru extragerea aromei. Este unul dintre cele mai elegante vinuri albe din Vrancea, semiaromat (flori de tei, lămâiță), sec, cu o bună corpolență.
Ideal pentru carne de vânat cu pene; rață, fazan, dar și păstrăv afumat și pus la cetină (care are o aromă mai fină).
Temperatura de servire : 10-12° C
Este unul din cele mai “polivalente” vinuri albe, merge foarte bine atât la mese normale cât și la mese prelungite.
Fetească albă
Feteasca Albă este soiul autohton cel mai răspândit. În Dealu Mare finețea aromei de soi este completată cu cea de fermentație. Are o culoare vioaie, alb-gălbuie, este un vin sec cu un buchet sprintar, pe fondul unei acidități bine exprimate și unui corp echilibrat.
Ideal pentru : preparate cu sosuri grase, cu pește de apă dulce, cu mâncăruri cu carne albă : pui la ceaun, pui la rotisor, cu pizza. Poate însoți și fructele de mare.
Temperatura de servire : 10-12°C
Este un vin fresh dar în același timp foarte puternic privind corpolența. Merge bine la mese de durata normală unde se bea puțin, dar este impoartantă intesitatea gustului.
Fetească neagră
Vin roșu violaceu, cu o generoasă aromă de soi ce aduce spre prună uscată și cu un corp consistent, este un vin surprinzător prin blândețea gustativă datorată taninurilor neagresive, fiind pretabil și unei ușoare învechiri la vase de stejar (bariculi).
Ideal pentru carne roșie – friptură de vită bine pătrunsă, friptură de porc cu sos de vin roșu.
Temperatura de servire : 16-18°C
Este un vin foarte plăcut și neagresiv ce poate fi consumat în orice fel de restaurant dar mai ales în cele cu specific românesc.
Busuioaca de bohotin
Soi ce aparține aceleiași familii de vinuri aromate cu Tămâioasa, are origini milenare pe teritoriul nostru, fiind singurul soi românesc din care se obțin vinuri aromate roze. Astăzi s-a extins în cultură datorită calitaților sale native și este un promotor al consumului de vin roze.
Ideal pentru : deserturi, fructe.
Temperatura de servire : 10-12°C
Culoarea roze, aroma recomandă acest vin în compania deserturilor dacă este vinificat demisec sau demidulce și a fructelor exotice.
Ca o calitate in plus, dacă este vinificat în sec, poate acompania orice meniu.
Vinuri internaționale
Chardonnay Bourgogne
Vin alb-gălbui, cu uşoare inflexiuni chihlimbarii care sunt specifice soiului, te întâmpină cu o elegantă aromă de fân cosit alături de note olfactive exotice. Gustativ, vinul impresionează prin corpolenta sa şi cu accentele de smochine, miere, completate fericit cu o uşoară notă de amărui asemănătoare fructului grapefruit.
Temperatura de servire: 10 – 12 grade.
Este un vin care se pretează a fi savurat în compania fructelor de mare sau a preparatelor cu carne albă.
Carmenere
Vin roşu rubiniu intens colorat, cu arome de fructe de pădure coapte, care te surprinde gustativ cu moliciunea şi caracterul catifelat, calităţi conferite de taninurile blânde și prietenoase. Acesta-i şi motivul pentru care este de prefarat să fie maturat la bariculi pentru o perioadă mai redusă, sau chiar deloc.
Temperatura de servire: 16 – 18 grade.
Corpolenta sa moderată îl recomandă ca un vin lejer, ușor de băut, ce poate acompania preparatele din carne roșie mai puțin condimentate.
Riesling de Rhin
Vin alb-verzui, cu aromă de flori de tei si note de coriandru, care îl deosebesc de Rieslingul Italian. Gustativ, impresionează cu o aciditate sprințară, dinamică, punând în valoare prospețimea unui vin dinamic și cu o moderată corpolentă. Lejeritatea de consum se regăsește într-o senzație post-gustativă moderată.
Tempertura de servire: 10 – 12 grade.
Se asociază culinar cu peștele, peștele de apă sărată, dar și cu preparatele din carne alba.
Barolo
Vin roșu rubiniu, renumit în zona Piemonte din N-V Italiei, obținut din vinificarea strugurilor din soi Nebiolo. Climatul submontan și tradiția de vinificare au contribuit la obținerea acestui vin caracterizat printr-o finețe surprinzătoare în ciuda acidității bine exprimate, precum și a unei bogății de taninuri. Gustativ vinul este expresia strunirii vigorii sale prin învechirea la case de stejar ( barriculi ) care participă alături de gustul și aromele fructelor de pădure, cu note de tabac și de vanilie.
Temperatura de servire: 16 – 18 grade.
Datorită vigorii sale și a corpolenței, vinul însoțește cu success preparatele din carne roșie bine fezandate și cu variate condimente, precum și vânatul.
Prosecco Valdobbiadene
Vin obținut prin metoda champenoise și care în Italia poartă apelativul de prosecco. În regiunea Valdobiadene acest vin efervescent este vinificat numai din soiul de struguri Glera care-i conferă particularitatea inconfundabilă față de tradiționalul sortiment de struguri folosiți la obținerea clasicelor spumante.
Perlajul fin, cu perioada prelungită de efervescență, alături de aromele de fructe exotice cu note de pâine prăjită și aciditatea sprințară, fac deliciul unei degustări reușite.
Temperatura de servire: 8-10 grade.
Se recomandă a fi consumat la începutul meselor, ocazie cu care poate fi savurată în întregime complexitatea lui, dar și pentru efectul de stimulare a bucuriei gastronomice.
Calitate la cutie
Vinuri de marcă în ambalaj optim pentru afacerea ta
Conceptul de Bag-in-Box
Sistemul de ambalare Bag-in-Box (pungă în cutie sau BiB) este unul dintre cele mai igienice, moderne și sigure metode de păstrare a vinului. În Italia, peste 20% din producția viticola este vânduta la BiB, iar în Rusia peste 40%.
BiB cu vinuri românești de calitate
În Romania, conceptul e relativ nou și, la începuturi, mulți echivalau vinul la cutie cu o calitate mai scăzuta. Însă viabilitatea sistemului de conservare și ușurința cu care poate fi folosită cutia în restaurante, i-a făcut pe tot mai mulți dintre producătorii români să își pună vinurile de foarte bună calitate in BiB.
Beneficiile pentru restaurantul sau localul tău
Poți oferi oaspeților tăi un vin la pahare de foarte bună calitate, într-un sortiment extrem de variat, ținând foarte simplu socoteala cantității vândute. Vinurile din BiB se depozitează ușor datorita cutiei și nu iau contact cu aerul, pentru ca, oricât ai consuma din el, punga se pliază perfect pe cantitatea rămasa, datorita efectului de vid. Poți cumpăra vin la cutii de trei, cinci, zece și 20 de litri, iar dintr-un litru poți servi opt pahare cu vin.
Recomandările somelierilor
Delicioasele noastre rețete vor fi însoțite de recomandările expertului nostru în vinuri. Prof. Dan Boboc știe exact ce vin completează perfect fiecare mâncare.
Cursuri de somelier
Impresionează-ți oaspeții recomandându-le vinul perfect pentru mâncarea comandată. Participă la cursurile organizate în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România.