Organizarea produselor în magazinele de proximitate

Timp de citire : 5 min
Angajatii unui magazin pun produsele pe raft

În domeniul magazinelor de proximitate, organizarea spațiului de vânzare și modul în care produsele sunt dispuse pe rafturi nu reprezintă doar elemente de funcționalitate, ci și strategii relevante prin care poți îmbunătăți substanțial experiența de cumpărare a clienților. În cele ce urmează, vom explora diversele modalități de amenajare a spațiului, de la planuri de organizare a magazinelor la soluții concrete pentru aranjarea produselor pe rafturi și în vitrine. Fiecare aspect menționat mai jos, reprezintă un instrument valoros pentru comercianți în eforturile lor de a oferi clienților o experiență de cumpărare eficientă și plăcută.

Planul magazinelor

Planul magazinelor

Cel mai bun mod prin care poți începe procesul de organizare a unui magazin este prin alegerea planului de vânzare potrivit. Fiecare variantă menționată mai jos aduce cu sine avantaje și dezavantaje distincte, fiecare influențând într-un mod diferit parcursul clienților prin magazin și impactul vizual al produselor. Sfatul nostru este să ții cont și de spațiul disponibil atunci când faci alegi planul magazinului. 
Schele tip pește

Schelete de pește

Amenajarea magazinului în formă de schelet de pește este ideală pentru spațiile de vânzare mici și înguste.

Avantaje:

  • Parcursul prin magazin este intuitiv și creează o experiență de cumpărare simplă
  • Maximizează spațiul la raft și ajută la expunerea unui sortiment variat de produse

Dezavantaje:

  • Spațiul poate părea înghesuit
  • Nu toate produsele sunt vizibile de pe culoarul principal

Monitorizarea magazinului poate fi mai dificilă în acest tip de amenajare, însă camerele de supraveghere și oglinzile pot compensa pentru vizibilitatea redusă 

Schele tip grilă

Grilă

Acest tip de configurație este cel mai des întâlnită în rândul magazinelor de proximitate și se bazează pe culoare lungi care facilitează deplasarea clienților printre rafturi.

Avantaje

  • Maximizează spațiul de expunere a produselor
  • Ușor de mobilat și decorat
  • Configurație familiară, spațiu ușor de urmărit pentru clienți
  • Permite crearea unor zone cu vizibilitate maximă (capătul culoarului)

Dezavantaje

  • Poate fi dezavantajos dacă produsele nu sunt grupate corespunzător
  • Culoarele pot da aparența unui spațiu înghesuit 
Schele cu flux liber

Flux liber

Această configurație poate fi considerată cea mai creativă din punct de vedere al amenajării produselor, permițând aranjarea acestora în funcție de nevoi. Este folosită în general în magazinele de specialitate pe anumite game de produse sau pentru a evidenția produse de înaltă calitate sau în cantități reduse.

Avantaje:

  • Ideal pentru spații de vânzare mici
  • Funcționează cu o gamă largă de mobilier și accesorii
  • Încurajează cumpărăturile de impuls
  • Creează o senzație de spațiu deschis

Dezavantaje

  • Lipsa unei direcții clare de deplasare poate crea confuzie, mai ales în magazinele cu o suprafață mare
  • Nu este potrivit pentru cei care doresc să expună cantități mari de produse 
Schele tip buclă

Buclă

Amenajarea în formă de buclă înseamnă un traseu intuitiv pentru clienți, trecând ușor prin toate categoriile de produse și ajungând facil în zona caselor de marcat.

Avantaje

  • Facilitează vizibilitatea promoțiilor
  • Încurajează achizițiile neplanificate, din impuls

Dezavantaje

  • Nu este potrivit pentru clienții care au puțin timp la dispoziție
  • Formatul magazinului poate părea inaccesibil sau dificil de parcurs pentru unii clienți 
În lumea comerțului tradițional, fiecare centimetru are un rol esențial în atragerea și captarea atenției clienților. Un mod bun de a profita de fiecare zonă din magazin este adoptarea de strategii de organizare a produselor, precum organizare pe verticală, orizontală sau în fereastră. 
Schită cu organizarea unui raft pe verticală

Organizarea pe verticală

Această metodă implică amplasarea produselor sau categoriilor de produse pe întreaga înălțime a mobilierului, optimizând astfel vizibilitatea și accesibilitatea pentru clienți. Integrarea acestei strategii de organizare a produselor poate conduce la o experiență de cumpărare îmbunătățită pentru clienți și, implicit, la creșterea vânzărilor. 
Schită cu organizarea unui raft pe orizontală

Organizarea pe orizontală

Un aspect foarte important în prezentarea produselor pe orizontală sunt nivelurile la care sunt poziționate produsele. Pentru a te asigura că toate produsele dispun de o vizibilitate corectă, îți recomandăm să iei în considerare schimbarea poziționării în funcție de necesități și de volumul de achiziție al produselor. 
Schită cu organizarea unui raft tip fereastră

Organizarea în fereastră

În acest tip de organizare se folosesc două tipuri de produse: unul bine cunoscut care are trafic, ce va fi amplasat în jurul celuilalt produs, de preferință mai nou și mai puțin cunoscut, cu scopul de a crea o zonă de atracție din punct de vedere vizual. Acest efect optic atrage atenția consumatorului și poate fi aplicat cu succes pentru orice categorie de produse.